Zgodbe romskega mediatorja

Tina

Tina je stara 14 let in redno obiskuje osnovno šolo. Je povprečna učenka. Ima dva brata in starejšo sestro. Družina biva v urejenem okolju, izven romskega naselja. Kot njene najstniške vrstnice tudi Tina redno uporablja internet in si dopisuje s prijatelji in srečuje nove ljudi.

Na nekem socialnem omrežju je tako je spoznala tudi fanta, najstnika, iz drugega kraja. Več kot mesec dni sta si redno dopisovala, izmenjevala sporočila in fotografije, nikoli pa se nista srečala. Kljub temu, da med njima ni prišlo do osebnega stika, so bile dovolj zgolj izmenjane besede. Med njima se je rodila najstniška zaljubljenost. Skupaj sta se odločila, da bi Tina prišla živeti k njemu. Začela sta se dogovarjati, kdaj in kje bi se lahko srečala in kako bi Tina lahko pobegnila od doma. Tinini starši so sicer vedeli, da si dopisujeta, vendar niso posumili, da se dogovarjata za skupno življenje.

Na dogovorjeni dan je Tina rekla staršem, da skoči do trgovine. Spremljal jo je njen bratec. Pred trgovino je Tino že čakal njen fant, »dopisovalec«, ki so ga spremljali tudi njegovi starši. Njuno prvo srečanje »v živo«. Tinin bratec je kmalu ugotovil, kaj se dogaja, poskusil je Tino prepričati, da ostane, vendar mu ni uspelo. Tina se je odpeljala z »novo« družino, brat pa je stekel domov, povedati staršem, kaj se je zgodilo. Tinini starši so izginotje oziroma ugrabitev hčere takoj prijavili policiji in jim sporočili, da sumijo, kam naj bi njihova hči odšla. Policija je o primeru obvestila tudi druge pristojne institucije. Tino je policija obiskala in opravila z njo razgovor. Tina je potrdila, da je odšla samovoljno in se ne želi vrniti domov. Svoje trdne odločitve ni želela spremeniti niti po pogovoru z lastno družino in ostalimi institucijami (CSD). Tina ostane pri izbranem fantu in njegovi družini, prekine šolanje in stike z lastno družino.

Po nekaj manj kot mesecu dni življenja pri novi družini je zaljubljenost splahnela. Tina je bila pripravljena na pogovor s svojimi starši. Ko se je na CSD srečala s svojo družino, je priznala, da je bila njena odločitev napačna in da si želi oditi domov s starši.

Tina je danes še vedno najstnica, živi doma s svojo družino, se druži s prijateljicami in obiskuje šolo.

 

Vloga starih staršev

Marija je stara 37 let in živi s svojim partnerjem, imata 5 otrok. Živita skupaj s sinom in njegovo družino ter vnučko Klavdijo, otrokom ene od hčera. Njuna hčerka, ki je rodila malo Klavdijo pri 16 letih, je prav tako živela z njimi, vendar se je s svojim partnerjem odselila drugam. Mala Klavdija se je v tem času zelo navezala na staro mamo in ostala pri njih. Stari starši igrajo v romskih družinah že od nekdaj pomembno vlogo. To se v večini primerov dogaja v družinah, kjer sta starša premlada, da bi bila pripravljena na odgovornost skrbeti za otroka.

Marija ima vnučko neizmerno rada in je vesela, da odrašča pri njej, vendar pa se zaveda, da ima to tako pozitivne, kot negativne plati. Po eni strani bo za otroka materialno poskrbljeno, po drugi strani pa Marijo skrbi, kako bo vnučki pomagala pri izobrazbi in sprejemanju sodobnih tehnologij, od računalništva, mobilne tehnologije, interneta itd. Marija ima namreč le osnovnošolsko izobrazbo in v njenem čas ni bilo pametnih telefonov in ostale sodobne tehnologije, družbenih omrežij itd.,  zato ne more opozoriti vnučke na morebitne nevarnosti, niti koristi, ki jih prinašajo. Sama ceni bolj tradicionalne vrednote, odraščala je v drugih časih, in prizna, da dostikrat ne razume sprememb in novosti v svetu, ki pa so lahko za mlajše zelo pomembne.

Najbolj jo skrbi, da bi šla njena vnučka po poti njene mame in stare mame in bi se poročila zelo mlada. Želi si, da Klavdija uspešno konča šolanje, ima poklic in si najde zaposlitev, da bo imela boljše življenje kot ona. Za vnučko si želi, da se šola, za ljubezen bo imela čas tudi potem.

Posted in Aktualno.