Zdravko po Zdravku

Skoraj leto je že naokrog, odkar smo zaključili s projektom Zdravko. Veseli nas, da se s projektom niso zaključila tudi dela na vrtu. Vsi trije vrtovi in dvignjeni gredici na eni od šol še naprej služijo otrokom kot učni prostor.
Vrti pri OŠ Ob Rinži Kočevje ne služi le kot učni prostor. Polega tega, da se izvaja vrtnarski krožek, vključujejo sajenje in pobiranje krompirja v dneve dejavnosti in skrbijo, da gre večji delež pridelane zelenjave v šolsko kuhinjo. Letos so pridelali veliko graha, stročjega fižola in sladke koruze. Slednjo so lahko po en storž na učenca dvakrat ponudili pri malici in kosilu. Nekaj koruze pa so tudi zamrznili. Na šoli ugotavljajo, da je vse kar ponudijo iz lastne pridelave, občutno boljšega okusa kot kupljena živila. Šolski vrt so dopolnili z zasaditvijo 150 sadnih dreves in z visokimi gredami, kjer so uredili zeliščni kotiček.
Polega urejenega šolskega vrta na šoli skrbijo tudi za ohranjanje uvajanih jedi, ki smo jih na šolski jedilnik umestili znotraj aktivnosti projekta Zdravko. Jedilnike pa dodatno bogatijo z uvajanjem nadaljnjih novosti.
Vodja prehrane na šoli, Laura Javoršek, je o dejavnostih na vrtu in njivi poročala v nekaj projektih na eTwinning portalu. V aktivno delovanje na portalu se je šola vključila preko Ljudske univerze Kočevje, kjer smo s projektom Zdravko sodelovali v mednarodnem projektu Smo, kar jemo. Ga. Javoršek je skupaj s svojimi učenci nadaljevala s sodelovanjem na portalu. Ker so bili kot šola na portalu zelo aktivni in so imeli veliko različnih objav, so prejeli nagrado četrtletja portala eTwinning.
Novo šolsko leto bo tako verjamemo znova plodno, ne samo v učilnicah, ampak tudi na vrtu.

Zapisala: Sonja Hribar

Zdravko po Zdravku 21.7.2017

Posted in Aktualno, Zdravko.