Zaključna konferenca projekta

V petek, 10.6.2016, je v Austria Trend Hotelu, v Ljubljani, potekala zaključna konferenca projekta »Zgodnje poroke – kultura ali zloraba?«

Po uvodnem pozdravu direktorice Ljudske univerze Kočevje, Maje Rupnik, so veliko množico udeležencev konference nagovorili dr. Andreja Barle Lakota, državna sekretarka MIZŠ, mag. Stanko Baluh, direktor Urada Vlade RS za narodnosti in dr. Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje.

Ljudska univerza Kočevje (SI), vodilni partner projekta in organizator zaključne konference, je  skupaj s projektnimi partnerji Razvojno-izobraževalni center Novo mesto (SI), Center Amalipe (BG) in FormAzione CO&So Network (IT) predstavila izvedene projektne aktivnosti, zastavljene in dosežene cilje ter poglavitne zaključke projekta.

Osrednji del konference, okroglo mizo z naslovom »Z roko v roki za boljše povezovanje romske in večinske skupnosti«, je odprl dr. Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje, ki je predstavil primere aktivnega in uspešnega sodelovanja v občini Kočevje na področju reševanja romske problematike in hkrati odprl pogovor o še vedno perečih izzivih, v katero sta se vključila višji policijski inšpektor, Manuel Vesel in ustanoviteljica Centra Amalipe, Teodora Krumova. V pogovoru so sodelovali tudi udeleženci konference in delili svoje izkušnje predvsem na področju uspešnega vključevanja romske mladine v izobraževanje v zadnjih letih.

Udeleženi predstavniki nekaterih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju nenasilne komunikacije, boja proti trgovanju z ljudmi, so izkazali veliko zanimanje za razvite didaktične pripomočke (igralne karte in video) in odlično ocenili njihovo uporabnost tudi pri izvedbi lastnih preventivnih dejavnostih.

Pristop projekta »Zgodnje poroke – kultura ali zloraba?«, ki uvaja pestro paleto preventivnih dejavnosti na področju preprečevanja zgodnjih porok, predvsem široko vključevanje različnih ciljnih skupin, od strokovnih delavcev, osnovnošolcev ter širše javnosti ter vzpostavitev povezovanja in sodelovanja med lokalnimi strokovnimi institucijami in romsko skupnostjo, je bil ocenjen kot primer dobre prakse, ki ga je vredno širiti in prenašati naprej. Vzroki za zgodnje poroke so večplastni. Povezovanje in sodelovanje vseh vpletenih, tako javnih institucij, NVO in romske skupnosti so ključ do želenih sprememb.

DSC02719DSC02756

 

 

 

 

 

Objave v medijih:

STA, 10.6.2016, Zaključna konferenca projekta o prezgodnjih romskih porokah.
sta

RTV SLO, TV SLO 2, “So vakeres”, 21.6.2016 (3:12-5:49), pripravila: Enisa Brizani
So vakeres

RTV SLO, Radio Prvi, “Naše poti – Amare Droma”, 20.6.2016 (19:22-28:00), pripravila: Enisa Brizani
Naše poti-Amare droma

 

Posted in Aktualno, Zgodnje poroke - kultura ali zloraba?.