Zaključna ekskurzija projekta Zdravko

Izlet ZdravkoUčenci partnerskih osnovnih šol so skozi celotno obdobje trajanja projekta Zdravko sodelovali v različnih aktivnostih. Urejali so šolske vrtove, udeleževali so se delavnic v sklopu tehniških dni, obiskovali so popoldanske kuharske delavnice, s svojimi risbami so pomagali soustvariti letak na temo sladkorja v pijačah, sodelovali so pri uvajanju gibalnega odmora, pridno so poslušali med predavanji o zdravi prehrani in pripravili nekaj zdravih jedi. Tako jih je ob koncu šolskega leta pričakal še en dan dejavnosti v sklopu projekta. Udeležili so se zaključne ekskurzije v Belo krajino.

Z dvema avtobusoma učencev in učiteljev petih partnerskih osnovnih šol ter dvema ravnateljicama smo na pot odrinili v ponedeljek 30. maja 2016. Učence smo razdeli v dve skupini, korenček in jabolko. Skupino korenček so sestavljali učenci OŠ Ob Rinži Kočevje, OŠ Fara in OŠ dr. Ivan Prijatelj Sodražica. Jabolčki pa so bili učenci OŠ Zbora odposlancev Kočevje in OŠ Stara Cerkev. Pot se po precej ovinkasti cesti malce vleče, zato smo za krajšanje časa pripravili kviz, kjer so učenci preverjali svoje znanje na temo sadja in zelenjave. Ko smo prispeli v Črnomelj, sta se avtobusa odpeljala vsak v svojo smer. Avtobus Korenček je odpeljal proti Metliki in imel prvo postajo na Kmetiji Klepec v vasi Krasinec. Avtobus Jabolko pa je odpeljal na kmetijo Raztresen v vas Rim pri Adlešičih.

Na Kmetiji Klepec (https://www.kmetijaklepec.si/) nas je družina lepo sprejela z belokranjsko pogačo in sokom. Na kmetiji se že več generacij ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo. V zadnjih letih so ponudbo razširili tudi na sveže zmlete moke, kaše, zdrobe in žito v zrnju. Z letom 2015 so se preusmerili v ekološko pridelavo vseh žit. Učenci so imeli nekaj časa, da so si v miru ogledali kmetijo. Najraje pa so zahajali v hlev s prašiči. Gospodar je učencem povedal, kako poteka življenje na kmetiji. Poudaril je, da je treba za dober pridelek trdno delati in delati s srcem. Na kmetiji med ostalim pridelujejo hladno stiskano laneno, konopljino in orehovo olje, več vrst žit, iz katerih meljejo moko, delajo kosmiče ali zdrob. Pridelujejo pa tudi zelenjavo. Prikazali so nam postopek pridelave hladno stiskanega olja ter postopek mletja moke. Pokazali so nam rastlinjak za zelenjavo in odpravili smo se na sprehod bo bližnjih poljih, kjer rastejo fižol, solata, soja in še veliko ostalih pridelkov.

Po ogledu Kmetije Klepec se je avtobus Korenček odpravil v smeri Adlešiči, kjer so si učenci skupine Jabolko že ogledali Domačijo domačih obrti Raztresen in se okrepčali z domačim kosilom. Avtobus Jabolko se je nato odpravil v Krasinec na Kmetijo Klepec, učenci iz avtobusa Korenček pa so imeli ogled Domačije Raztresen s predstavitvijo domačih obrti in Krajinskega parka Kolpa.

Domačija Raztresen (http://www.rim.si/) se nahaja na začetku velikega in zavarovanega območja ob reki Kolpi. Na domačiji pridelujejo in predelujejo lan, ki je posebej zanimiv v času cvetenja. Gospodar domačije nam je pokazal kako poteka postopek predelave lanu: tučenje, trenje, česanje (mikanje), predenje lanu s pomočjo preslice ali s pomočjo kolovrata. V prikazu obdelave lanu so sodelovali tudi učenci. Nato smo si ogledali film, ki je prikazoval celotno pridelavo in predelavo lanu: puljenje lanu, namakanje v Kolpi ali rosenje na travi, trenje, česanje, beljenje s bukovim pepelom in vročo vodo, predenje, tkanje. Po ogledu filma so nam pokazali vse priprave, ki se jih pri pridelavi uporablja in način dela z njimi. Nato smo imeli še prikaz izdelovanja belokranjskih pisanic in drsank. Ogledali smo si tudi objekte za kmetijsko dejavnost ter stroje in pripomočke za delo na kmetiji. Na Domačiji Raztresen imajo tudi galerijo domačih obrti belokranjskih obrtnikov, kjer smo si ogledali steklene in keramične izdelke, likovna in kiparska dela, medene izdelke, pisanice, drsanke, izdelke iz volne, lanu in konoplje.

Zadnji ogled v sklopu izleta nas je čakal v vasi Žuniči, ki se nahaja v osrčju Krajinskega parka Kolpa. Tukaj sta se avtobusa Korenček in Jabolko znova srečala. Ogledali smo si domačijo Šokčev dvor (http://www.dedi.si/dediscina/98-sokcev-dvor), ki je izjemen belokranjski kulturni spomenik. Domačija Šokčev dvor ima pravilen kvadraten tloris, sestavljajo pa jo stanovanjska hiša, klet, skedenj, lopa in dvorišče. V takšnem zaprtem tipu domačije ima osrednji prostor hiša, celoto pa obdaja delno zidana stena. Hiša je restavrirana. V njej je urejena kmečka sobica, kjer si obiskovalci lahko ogledajo starinsko pohištvo, otroško zibelko, stara kmečka oblačila, domače platno itd.  Boris in Tončka, ki sta nas na domačiji sprejela, sta učencem v domačem jeziku okoliških prebivalcev opisala in prikazala, kako so ljudje v teh krajih včasih živeli, kaj so jedli, kako so se umivali, kako so spali, iz česa so izdelovali svoja oblačila in pripomočke za delo (iz volnenega filca klobuke, iz koruznega ličkanja blazine in dežno ogrinjalo, iz lanu platno, iz konoplje vrvi …).

Domov smo se vrnili v poznih popoldanskih urah polni novih znanj in z zavedanjem, da življenje na kmetiji ni enostavno, še težje pa je bilo v starih časih. Potrebno je vložiti veliko truda in dela za dobre rezultate. Kadar se pa z nami poigra narava in poškoduje delež pridelka, pa je ta boj za dnevni kruh še toliko težji.

VEČ FOTOGRAFIJ Z IZLETA SI LAHKO OGLEDATE NA SPLETNI STRANI PROJEKTA ZDRAVKO http://zdravko-luk.si/zakljucna-ekskurzija-projekta-zdravko/

 

 

Posted in Aktualno, Zdravko.