Za učenje je vedno pravi čas

Na kaj pomislite ob besedi učenje? Vam vzbuja neprijetne asociacije, vas spominja na šolske klopi ali vas pusti ravnodušne? Tako kot smo učenje v šolskih klopeh doživljali različno, ga ravno tako različno doživljamo v odrasli dobi. Učimo se celo življenje; za splošno razgledanost in širjenje obzorij, napredek, veselje, užitek, za izboljšanje položaja na delovnem mestu ali povečanje zaposlitvenih možnosti, za pridobivanje novih znanj in spretnosti. Še in še bi lahko naštevala.

Na Ljudski univerzi Kočevje že 60 let skrbimo za vseživljenjsko učenje in nudimo občanom pisano paleto izobraževanj in usposabljanj. V zadnjih dveh letih smo velik del naših programov* namenili zaposlenim. V letošnjem letu se lahko v te programe vključujejo tudi brezposelni. V prvi polovici leta tako izvajamo 23 brezplačnih programov. Nekatere smo že uspešno zaključili, nekateri pa še potekajo. Gre pretežno za tečaje tujih jezikov in usposabljanja s področja računalništva.

Menda nas do vsake odločitve privede poseben razlog, lahko je eden, lahko jih je več. Ko se odločamo o tem, ali naj se vpišemo v tečaj ali ne, nam nekje v ozadju tiči tisti zakaj. Nekaj odgovorov sem navedla že uvodoma, dodajam pa še tistega, ki udeležbo v tečaju še dodatno obogati – to so nova poznanstva in nemalokrat prijateljstva med tečajniki, ki se ohranijo tudi po zaključku izobraževanj. Vedno znova se ob koncu tečajev razveselim tega, da udeleženci niso le pridobili nova znanja, ampak so postali pravi sošolci. V naših učilnicah so skupaj premagovali strah pred novim, neznanim in se na koncu skupaj veselili uspehov.

Udeleženci tečajev italijanskega jezika so stopili še korak naprej in se odločili, da svoje znanje preizkusijo na terenu. Skupaj s predavateljico Anamarijo Petelin so se v soboto, 16. marca 2019, odpravili čez mejo. Najprej so obiskali Palmanovo in se pogostili, kot pravijo, z najboljšo kavo v Italiji. Sledil je ogled starega mestnega jedra Gradeža in sprehod ob obali. Potepanje so zaključili v Hrastovljah s pokušino vin in mesnin.

Ali si boste sedaj lažje odgovorili na vprašanje, zakaj se vpisati v tečaj?  Kaj pa asociacija na besedo učenje? Naši udeleženci imajo le pozitivne. Pridružite se jim!

Sonja Hribar

Podjetniški inkubator Kočevje, OE LU Kočevje

*Izobraževanja izvajamo znotraj operacij Pridobivanje kompetenc od 2016 do 2019 in Pridobivanje kompetenc 2018-2022. Programi so za udeležence brezplačni, saj jih financirata MIZŠ in ESS.

 

Posted in Aktualno, Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2016 - 2019.