Še “včeraj” je dimnikar le čistil dimnike, že jutri pa bo med njegova osnovna znanja spadalo programiranje in upravljanje dronov.

Za nami je aktualem posvet namenjen pedagoškim delavcem slovenskih osnovnih šol na temo »VPLIV SODOBNIH TEHNOLOGIJ NA KARIERNO ORIENTACIJO V OSNOVNIH ŠOLAH«.

Kako pomembna je vsebina, izraža dejstvo, da je posvetu prisostvovalo okoli 100 pedagoških delavcev iz celotne Slovenije. Tehnologija spreminja svet hitreje kot lahko prilagodimo šolski sistem. Pa vendar obstajajo dobre prakse, kjer z uporabo sodobnih tehnologij in orodij izboljšujemo učne procese in jih delamo veliko bolj interaktivne.

Strokovnjakinja Sabina Žnidaršič – Karierni center Univerze v Ljubljani, izpostavlja, da bodo na sodobnem trgu v ospredju KOMPETENCE, ZNANJA, SPRETNOSTI, AMBICIJE in tudi SOCIALNE POVEZAVE. Spričevala bodo igrala manj pomembno vlogo. Kompetence so in bodo ključne, da bo oseba postala trajnostno zanimiva za delodajalce.

V nadaljevanju je strokovnjak Podjetniškega inkubatorja Kočevje Adem Ibrahimović predstavil čudovit primer uvajanja KUBO robotike med učence osnovnih šol. Robot KUBO sedaj nastopa kot zdravnik ali gasilec in je odlična “novodobna igrača” za ustvarjanje medpredmetnih povezav v šoli. KUBO je odlično orodje za pedagoške delavce na šolah, saj učence motivira k povezovalnem razmišljanju in logičnem sklepanju. Z uvajanjem poklicev s pomočjo KUBO robota, pa bodo učenci spoznavali vrste poklicev in naloge posameznih vlog.

Erik Kapfer in Miha Cojhter sta udeležence animirala z novodobnimi prijemi, kako v Pattern City-ju v Velenju učencem skozi intermedijsko umetnost z izkustvenim učenjem približajo deficitarne poklice. Učenci se izkustveno spoznajo s postopki, materialom, pripomočki za opravljanje elektrotehničnih del in napeljave elektrike, pleskanja, obdelavo lesa, polaganja ploščic in laminata, tapetarstva in še več… Vse to na igrificiran način in prijetno učencem. Izkustveno učenje vključuje elektroniko, robotiko, mehanska opravila, tehnične izvedbe in spoznavanje orodij.

Vabljeni v enote Kariernega centra za mlade v Mariboru, Velenju, Kočevju in Novem mestu na individualno karierno svetovanje, da boste lahko stopali v korak s svetom.