UTŽO je pomemben člen VŽU. Za mnoge posameznike predstavlja prostor za ustvarjanje in ohranjanje stikov ter koristno uporabo prostega časa. Za starejše sta značilni močna učna motivacija in vedoželjnost, saj so rešeni socialnih pritiskov in odgovornosti, zdaj imajo priložnost uresničiti svoje želje.

LU Kočevje že vrsto let starejšim občanom nudi tovrstno obliko izobraževanja, skrbi za zanimive programe in vsebine ter omogoča dejavno in družbeno angažirano starost. Tako imajo udeleženci vsako študijsko leto na voljo pestro paleto učnih programov: jezike na različnih stopnjah, praktična znanja ter rekreativne dejavnosti. Tudi letošnji spomladanski semester se je začel s polnim zaletom, vendar pa je nenadna in nepričakovana sprememba – novi koronavirus ­– prekinila vsa izobraževanja. LU Kočevja je, tako kot ostale izobraževalne ustanove, začasno zaprla svoja vrata.

Za marsikoga je karantena pomenila hudo preizkušnjo. Prepovedani so bili osebni stiki in druženje, socialno življenje je zamrlo in nastopila je osamljenost. Po urah preizkušanja in pogovorov z našimi mentorji UTŽO smo našli skupne rešitve – vsaj nekatere programe smo nadaljevali na daljavo.

Ste vedeli, da pri Japoncih rastline predstavljajo neživo naravo, roboti pa živo?

Prva se je opogumila mentorica ŠK Japonski jezik in kultura, ki ji tovrsten prenos znanja ni preveč tuj. Udeleženci so po kratkih napotkih hitro usvojili način dostopanja. Na zaslonu so lahko gledali in poslušali mentorico, ki je z njimi delila različne dokumente ali slike. Tako jim je lahko npr. prikazala, kako se narišejo japonske pismenke, pokazala slikovno gradivo japonske kulture ter tudi predvajala njihovo glasbo. Zagovarja stališče, da se je možno preko spleta naučiti tako slovnice kot zlaganja origamijev. Prva izvedba študijskega krožka na daljavo je bila torej zelo uspešna.

Spletno vrtičkanje

Po prvem uspehu in opogumljeni z zadovoljstvom udeležencev smo bili pripravljeni na naslednje izzive. Lotili smo se sezonske, praktične dejavnosti – Sadjarsko-vrtnarskega krožka. V času spomladanskih opravil na vrtu in ker je večina članov UTŽO navdušenih vrtičkarjev, smo pričakovali velik obisk. In nismo bili razočarani.

Poslušalci predavanj pa niso zgolj pasivno občinstvo, saj lahko tudi sami sodelujejo – pišejo komentarje, postavljajo vprašanja, lahko pa se tudi dejansko vključijo v pogovor preko kamere.

Že naslednji teden smo bili pripravljeni na tretji krožek – angleščino (začetni nivo), ki pa je prav tako gladko stekel.

Tudi rožice se lahko nabirajo virtualno

Kot četrti in zadnji krožek preko spleta smo izvedli Spoznavanje zdravilnih rastlin, kjer so »študentje« spoznali moč rastlin ter njihovo uporabo (upamo, da predvsem v dobre namene). Mentor je, podobno kot ostali, uporabil dokumentarno in slikovno gradivo, ker pa je čas vegetacije, je nekatere rastline pokazal tudi v živo. Življenjskega pomena je namreč, da pri nabiranju čemaža pri miru pustimo šmarnico ali jesenski podlesek.

Za izvajanje krožka na daljavo se je odločila tudi mentorica za nemški jezik (začetni in nadaljevalni program), vendar pa na malo drugačen način. Zaradi slabše internetne povezave se ni odločila za spletno izvedbo. Z udeleženci so v zelo dobrih odnosih, komunicirajo pa preko e-pošte in se veliko pogovarjajo po telefonu. Tudi ta način je zelo sprejemljiv, pomembno je povezovanje ljudi in prenos znanja, način izvedbe pa je prepuščen vsakemu mentorju posebej.

Končni rezultat je presegel naša pričakovanja. Udeleženci so bili na začetku malo skeptični, saj tovrstnega izobraževanja niso bili vajeni, zdaj so navdušeni. UTŽO tako ni poskrbela samo za prenos znanja v obliki predavanj, temveč tudi za praktično izkušnjo z uporabo moderne tehnologije, ki je čedalje pomembnejši člen v našem življenju, ne samo za mlade, temveč za vse generacije.

Čeprav se vračamo na svoja delovna mesta, se bo izvedba krožkov na UTŽO zamaknila. Varnost in skrb za zdravje sta na prvem mestu, zato bomo nekaj izvedb nadaljevali virtualno. Ker pa smo že krepko zakorakali v pomlad, se lahko nadejamo zaključka spomladanskega semestra kar v naravi, ko bomo obiskali lokalni rastlinjak ali pa skupaj nabirali zdravilna zelišča.

Zapisala: Jana Pintar, koordinatorica UTŽO Kočevje