Univerza za tretje življenjsko obdobje 2015/16

Radovednost je ena izmed temeljnih lastnosti vsakega človeka. Posameznikovo iskanje novega pa je le redko izolirano od ljudi. To iskanje najpogosteje poteka v majhnih skupinah – v družini, soseski, med prijatelji. Skupine običajno  nastanejo spontano, v življenjskem okolju posameznika.
Majhne učne skupine, študijski krožki, izhajajo iz potreb skupnosti oziroma kraja, kjer le-te delujejo.
Njihova dolgoletna in odlično razpršena prisotnost očitno prispeva ne le v materialnem smislu in z vidika pretoka znanja, ampak tudi z vidika pozitivnega naboja, ki ga ob recesiji vsi tako pogrešamo.

V Sloveniji deluje 41 Univerz za tretje življenjsko obdobje. Z združevanjem, prostovoljstvom in javnim delovanjem si prizadevajo za tesnejše sodelovanje generacij ter višjo stopnjo sodelovanja starejših v družbi. Tretje življenjsko obdobje je čas, ki ga človek posveti sebi in ko se lahko bolj kot kadarkoli prej v življenju ukvarja s stvarmi, ki ga mikajo, veselijo in zanimajo, morda se loti uresničevanja neizpolnjenih želja ali pa si zastavi nove načrte za spoznavanje in odkrivanje tistega, česar poprej ni mogel ali ni znal. Namen univerze je izobraževati za osebnostno rast in organizirati kvalitetnejše preživljanje prostega časa.
Ker se da se vseživljenjsko učenje nikoli ne konča imamo tudi pri nas delujočo Univerzo za tretje življenjsko obdobje Kočevje.
Kako smo organizirani?

Člani univerze za tretje življenjsko obdobje delujejo v študijskih krožkih, ki so zasnovani tako, da ustrezajo različnim potrebam, kot so:
 – potreba po izražanju in sporazumevanju, ki je najmočnejša med vsemi,
– potreba po razumevanju in spreminjanju sebe in skupnosti,
– potreba po doživljanju lepote,
– potreba po dejavnem sodelovanju v skupnosti,
– potreba po ustvarjanju novih stikov z ljudmi.

V študijskih krožkih se bodo člani Univerze za tretje življenjsko obdobje naučili tujih jezikov, pridobili spretnosti z različnih področij umetnosti, spoznali skrivnosti medijskega delovanja , računalniške veščine, zeliščarstva, spoznali tehnike postopnega spoznavanja ter spreminjanja svojih navad in značajskih lastnosti ali pa raziskovali zgodovino in kulturo domače in širše okolice.
Najpogosteje se skupine srečujejo enkrat tedensko po dve pedagoški uri v dopoldanskem ali popoldanskem času. Študijske krožke vodijo mentorji skupaj z animatorji , ki so pripravljeni spodbujati in predajati svoja znanja članom skupine.

Kako se včlanite?

Za vključitev v Univerzo za tretje življenjsko obdobje Kočevje izpolnite vpisni list in vplačate članarino v višini 27 EUR ob vpisu za celotno študijsko leto. Poravnana članarina vam omogoča brezplačen vstop na vse ponujene študijske krožke po urniku krožkov. Pri študijskih krožkih, kjer veljajo drugačni pogoji, je to posebej navedeno.
  OGLASNA DESKA – Urniki in obvestila

AKTUALNO

Univerza za tretje življensko obdobje – za vsak okus nekaj
Univerza za tretje življensko obdobje – študijski krožki 2015

Vpis 2015/2016:
Za vsak okus nekaj


Približno tako bi se dalo najkrajše povzeti program, ki so ga za svoje dosedanje in nove članice ter člane v novem študijskem letu pripravili na kočevski Univerzi za tretje življenjsko obdobje. Da to niso le prazne besede, so se slednji lahko osebno prepričali tudi na letošnji prvi oktobrski dan, ko so se v velikem številu odzvali vabilu k vpisu in skoraj povsem napolnili multimedijsko učilnico Ljudske univerze Kočevje, ki že vrsto let organizira izobraževanje starejših odraslih na Kočevskem in v sosednjih občinah.

Ob široko zastavljenem urniku bodo lahko na svoj račun prišli tako tisti, ki jih zanima učenje tujega jezika, lokalna zgodovina ali računalništvo, kakor tudi oni, ki si čas raje krajšajo z ročnimi deli, kuhanjem, plesom, raziskovalnem popotništvom, zdravilnimi rastlinami ali pa z mentalno-motivacijskim treningom, zvočnimi kopelmi z gongi, novodobnimi učenji in še s čim.
Za podrobnejši pregled ponudbe ne bo odveč pogled na URNIK ŠTUDIJSKIH KROŽKOV, ki je objavljen na spletnih straneh UNIVERZE ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE. Za vse tiste, ki se vpisa niste uspeli udeležiti, pa lahko zamujeno nadoknadite v tednu od 5. do 9.oktobra, ko bodo prva srečanja po posameznem študijskem krožkom. Za več informacij nas prosim pokličite.

Prisrčno vabljeni v naš študijski krog.
Koordinatorica: Majda Valda
Besedilo: Mihael Petrovič ml.
Fotografije: Marija Zupančič


Začetni pozdrav direktorice LU Kočevje Maje Rupnik

Koordinatorica na LU Majda Valda je idejni vodja Univerze za tretje življenjsko obdobje

Starosta mentorjev Alojz Vidic bo udeležencem ponovno približal svet zdravilnih rastlin

Mihael Petrovič ml. pa kulturno dediščino Kočevske in širšega prostora

Dragica Gornik je predstavila program učnega dela nemškega popotnega jezika

Prav tako pozorno so prisotni prisluhnili tudi predstavitvam

mentorja za računalništvo Boštjana Colnarja

ter dr. Petre Draškovič Pelc, ki bo vodila študijski krožek BISERI GORENJSKE s strokovno
ekskurzijo primera dobre prakse

Da izbira med študijskimi krožki ne bi bila prelahka,

pa so poskrbeli še novi mentorji Olga Koritnik (Ročne spretnosti in kreacije),

in mentorica Petra Majer (Plesna telovadba)

ter Stanislav Knežič (Zvočna kopel z gongi).
ki bo gotovo pritegnil marsikatero članico ali člana U3O.

KROŽKI V LETU 2015/2016

Raznovrstne ročne spretnosti ter kreacije 5.10.2015
Mentalno motivacijski trening 15.10.2015
Tu je moj dom 15.10.2015

Več o Univerzi za tretje življenjsko obdobje si lahko preberete na www.univerzazatretjeobd-drustvo.si ali www.slovenska-univerza3.si.

Prijavite se lahko s pomočjo spletnega obrazca INFORMATIVNA PRIJAVA, lahko nas obiščete na sedežu LU Kočevje v času uradnih ur, pišete na info@lu-kocevje.si  ali pokličete kontaktno osebo za dodatne informacije oz. tajništvo LU Kočevje ((0)1 89 38 270). Prijave sprejemamo do zasedbe prostih mest.

OBRAZCI:
Vpisni list
Načela Univerze za tretje življenjsko obdobje
Urniki in obvestila

UPORABNE POVEZAVE:
www.seniorji.info
www.starejsi.gov.si
www.univerzazatretjeobd-drustvo.si
www.slovenska-univerza3.si

INFORMACIJE
Majda Valda
tel: +386 (0)1 89 38 277
mail: majda.valda@lu-kocevje.si

Posted in Nekategorizirano.