Tečaj za zaposlene in odgovorne osebe v proizvodnji in prometu z živili izvajamo v skladu s Pravilnikom o spremembah in dopolnitvi pravilnika o higieni živil. Znanje se dokaže s potrdili, ki jih dobite na strokovnih predavanjih in po uspešno opravljenem preizkusu znanja. Novi pravilnik zahteva, da mora nosilec živilske dejavnosti imenovati osebo za notranji nadzor.
Delavci si pridobijo znanje o higieni živil bodisi z ustrezno strokovno izobrazbo ali z dodatnim usposabljanjem za delo z živili. Vsi zaposleni v proizvodnji in prometu z živili se morajo izobraževati enkrat letno.
Izobraževanje je namenjeno vsem, ki imate stik z živili, odgovornim osebam za HACCP, zaposlenim v proizvodnji, pripravi in prodaji živil in vsem ostalim, ki še nimajo vpeljanega HACCP sistema.
Ustrezno literaturo dobite ob pričetku izobraževanja, ki ga izvedemo enkrat mesečno ali po dogovoru.
Trajanje: 5 pedagoških ur
Vsebine, ki jih mora obladati odgovorna oseba za notranji nadzor oziroma nosilec živilske dejavnosti:
- zakonodaja na področju higiene živil,
- položaj in vloga osebe, ki je odgovorna za notranji nadzor,
- mikrobiologija,
- osnove epidemiologije nalezljivih bolezni,
- okužbe in zastrupitve s hrano,
- ukrepi za preprečevanje okužb in zastrupitev s hrano,
- prednosti in koristi HACCP sistema,
- nadzor nad osebno higieno zaposlenih, nad postopki dela in nad čiščenjem,
- primeri in vprašanja.
Vsebine, ki jih morajo obvladati zaposleni pri delu z živili (kuharji, natakarji, trgovci…):
- zakonodaja na področju higiene živil,
- mikrobiologija,
- okužbe in zastrupitve s hrano,
- ukrepi za preprečevanje okužb in zastrupitev s hrano
- osnove HACCP sistema pri delu z živili,
- prednosti in koristi HACCP sistema,
- splošni in higiensko tehnični pogoji, ki jih morajo izpolnjevati obrati živilske dejavnosti,
- križanja čistih in nečistih poti,
- obvladovanje škodljivcev – DDD
- osebna higiena zaposlenih.
Prijavnica na tečaj HACCP za odgovorne osebe
Prijavnica na tečaj HACCP za profile kuhar, natakar, trgovec