(SE) [POSLUŠ’]-AM?

Učinkovita komunikacija je temelj dobrih odnosov. To velja za odnose doma kot tudi na delovnem mestu. In to velja tudi v odnosu do sebe.

Z namenom nadgradnje komunikacije na delovnem mestu smo se zaposleni na Ljudski univerzi Kočevje udeležili delavnice z naslovom (Se) [posluš’]-am?. Naslov delavnice se da interpretirati na več načinov, tako je razumevanje prepuščeno udeležencu. Ko v komunikaciji, ki je lahko verbalna ali neverbalna, razberemo, kaj naš sogovornik potrebuje, mu lahko ponudimo odgovor, rešitev, podporo. Tako smo zadovolji mi, naša stranka, sodelavec, družinski član ali prijatelj. Prav tako je pomembno, da znamo prisluhniti tudi sebi.

V prvem delu delavnice smo se posvetili spoznavanju sebe kot osebnosti z vsem spektrom lastnosti. V drugem delu delavnice pa smo se posvetili učinkoviti komunikaciji, timskemu delu in delno javnemu nastopanju. Vse omenjene teme smo le rahlo oplazili, saj vsebujejo veliko več vsebine, kot se jih da pokriti v enodnevni delavnici.

Delavnico smo zaključili tako, da smo drug drugemu napisali eno pozitivno lastnost, za katero menimo, da ga najbolj označuje.

V hitrem vsakodnevnem tempu nam velikokrat zmanjka časa, da na delovnem mestu med seboj poklepetamo, se nasmejimo, podelimo težave ali se skupaj razveselimo pozitivnih stvari. Ta delavnica nam je poleg širjenja komunikacijskih veščin omogočila prav slednje: da se skozi neformalno druženje še bolje spoznamo in skupaj preživimo nekaj prijetnih uric. In na tem mestu zaokrožujem prispevek s citatom velikega misleca M. Gandija, čigar misli je vredno slediti: “Živi, kot da je jutri tvoj zadnji dan, uči se, kot da boš živel večno.”

delavnica Se poslusam

Posted in Aktualno.