ROŽNATE PLETENINE V KOČEVJU 2017

Že tretje leto poteka v Rožnatem oktobru, mesecu osveščanja o raku dojk, ovijanje dreves z rožnatimi pleteninami v vseslovenski akciji Rožnate pletenine, ki bodo mimoidoče opozarjali na pomen osveščanja o raku dojk. Z osveščanjem o pomembnosti samopregledovanja, preventivnih presejalnih programov in zdravega načina življenja želimo zmanjšati število umrljivosti za rakom dojk. Letos so v akcijo vključili številne članice Europe Donne, organizacije, društva ter ustvarjalne posameznike v več kot 60 občinah.

V občini Kočevje smo se projektu odzvali na Ljudski univerzi Kočevje. K sodelovanju smo povabili društva in posameznike ter v septembru pripravili tri ustvarjalne delavnice, kjer smo se ob nizanju niti družili, izmenjevali izkušnje, znanja, veščine. Rezultat srečanj je veliko različnih rožnatih kosov pletenin, ki smo jih v petek, 29. 9. 2017, povezali v celoto. Vrbo v neposredni bližini Tržnice Kočevje smo odeli v rožnate odtenke in jo mimoidočim postavili na ogled in v opomnik.

Rak dojk, najpogostejši rak pri ženskah, za katerega številke sporočajo (1300 jih letno zboli, 400 jih umre), da so preventivne in civilno-družbene akcije osveščanja še vedno več kot potrebne pri osveščanju o sami bolezni, pomenu preventive, zdravega načina življenja kot tudi pozitivnih učinkov ustvarjalnosti na naše psiho-fizično zdravje.

Namen ovijanja je opozoriti, da rak in vse ženske kot tudi moški, ki zbolijo, niso samo številke. Skupaj z ostalimi programi želijo v Združenju Europa Donna Slovenija zmanjšati število umrlih zaradi prepoznega odkritja. Rak dojk in rodil je bolezen, ki lahko doleti prav vsako žensko: mamo, sestro, prijateljico, sodelavko in  je obvladljiva ter zazdravljiva, če jo pravočasno odkrijemo ter skrbimo za zdrav odnos do sebe, okolice in narave.

Ustvarjalnost neposredno povezujemo s skrbjo zase in svoje zdravje. S kvačkanjem razvijamo fino motoriko rok, mišljenja, ročnih spretnosti, vztrajnosti, razumevanja in upoštevanja navodil. Vse te lastnosti potrebujemo za uspešno soočanje z boleznijo. Poleg tega pa razvijamo občutek za estetiko in občutek uspešnosti oz. pozitivne samopodobe.

Zakaj so v Združenju Europa Donna Slovenija izbrali pletenine?

Nežne pletenine metaforično povezujemo z ranljivostjo, z drevesi pa moč. Ovijanje pletenin nam tako predstavlja spoštljivi odnos do telesa, narave in dreves, kot so simbol moči, ki je prisotna v vseh nas in jo je potrebno v vmesnem življenjskem obdobju (diagnoza, zdravljenje in po bolezni) priklicati oz. na novo zgraditi. To pa ni vedno lahko. Zato je tukaj združenje, za vse, ki to podporo potrebujejo!

Ljudska univerza Kočevje se za sodelovanje zahvaljuje vsem posameznicam in posameznikom, društvom, organizacijam, ki so prispevali svoje izdelke in so bili ključnega pomena pri realizaciji dogodka. Zahvaljujemo se Darinki L. Kapele za prelep končni izdelek in ves vložen trud, da je nastala dih jemajoča pletenina. Nepogrešljivo vlogo na samem dogodku so imeli Romana Novak, ki je z veliko čutnosti in nežnosti povezovala dogodek, Sebastjan Vukan, ki je skrbel za glasbeno podlago in dipl. babica Andreja Petek iz ZD Kočevje, ki je podajo strokovnega ozadja ovila v rožnato ženstvenost. Da so bile vse besede slišane, sta poskrbela Megazvok, Gašper Oražem, s. p. in Roberto Bulešić. Zahvaljujemo se članicam Društva podeželskih žena za pripravljene dobrote in nenazadnje Občini Kočevje za podeljeno soglasje za uporabo javne površine.

Ob sami pletenini so navedeni vsi, ki so z izdelki prispevali k uresničitvi ideje.

Zapisala:

Sonja Hribar

 

 

europadonna-logo Image1200

Posted in Aktualno.