Na Ljudski univerzi Kočevje so svoje spretnosti razvijale ženske, v veliki večini tudi mame, priseljene v Slovenijo, natančneje v Kočevje. Ženske, z zelo pomanjkljivim znanjem slovenščine in veliko motivacijo za učenje. Ženske, ki pogumno srkajo značilnosti slovenske kulture in okolja, kjer sedaj bivajo. Redno so se srečevale v okviru programa za izboljšanje pismenosti, Usposabljanja za življenjsko uspešnost. Skupno jedro programa temelji na pridobivanju temeljnih spretnosti povezanih s  pismenostjo, socialnih spretnosti, načel vseživljenjskega učenja in aktivnega državljanstva. Poleg izboljšanja pismenosti sva mentorici udeleženke vodili po stopinjah učenja slovenskega jezika na vseh področjih (pisanje, branje, govorjenje). V sklope učenja slovenskega jezika smo vnašali značilnosti kočevske kulture in kočevskega podeželja.  Znanje slovenščine smo bogatili skozi jedilnike in recepte njihovih kultur. Izpod njihovih rok so nastajali slastni sirni bureki, pite, kiflji…Seveda s pripravo recepta in postopka v slovenskem jeziku.

Julijski program smo zaključili s spoznavanjem kočevske zgodovine in naravnih vrednot Kočevske Reke. Z velikim zanimanjem so “srkale” zgodovinske skrivnosti bunkerja Škrilj in se z radovednimi očmi sprehodile po Orlovi poti ob Reškem jezeru v Kočevski Reki. Svoja čutila so uporabile za raziskovanje gozda. S pomočjo nalog gozde pedagogike in didaktičnih pripomočkov so spoznale, kako lahko gozd in gozdne živali doživimo tudi drugače. Za presenečenja pa so poskrbeli na Zavodu za gozdove v Kočevski Reki, kjer so omogočili, da smo skozi teleskop opazovale gnezdo edinega para orla belorepca v Kočevski Reki.

Z udeleženkami smo na Ljudski univerzi vzpostavili pristen odnos in jih spodbujali na prvih korakih vključevanja v novo okolje. Srečno še naprej.

Zapisala: Maja Rupnik, mentorica programov Usposabljanja za življenjsko uspešnost