Pričenja se gnezdenje para belorepcev, za uspešno izpeljavo mladičev potrebujeta mir!

Ob Reškem jezeru v Kočevski Reki že vse od 80. let prejšnjega stoletja živi par belorepcev. Mogočna orla s premerom peruti preko 2 metrov sta v času preletavanja jezera velika atrakcija. Belorepci si na območju, kjer živijo, običajno zgradijo več velikih gnezd. V enega izmed njih samica zgodaj spomladi izleže do 3 jajca. Gnezdo lahko isti par orlov uporablja več zaporednih let, znani pa so tudi primeri, ko jih uporablja celo več generacij ptic. Eno od gnezd v bližini Kočevske Reke smo v okviru projekta LIFE Kočevsko opremili z nadzorno kamero, s pomočjo katere lahko opazujemo dogajanje na in v okolici njunega domovanja.

Pri paru belorepcev na tem območju že nekaj let nismo zabeležili gnezditve oz. uspešne izpeljave mladičev. Natančnega vzroka za manjšo gnezdilo uspešnost ne poznamo, najverjetneje pa je povezana z motnjami ob jezeru. Te so še posebej kritične v času, ko orla sedita na gnezdu oz. ko mladiče učita lova, torej vse od januarja do junija. Zaradi pretiranega vznemirjanja lahko par opusti gnezdo z jajci in celo skrb za mladiče.

Vse obiskovalce območja zato vljudno naprošamo, da s svojim obiskom ne povzročajo dodatnih motenj. Prosimo, da ob Reškem jezeru, še posebej v zgornjem delu (cona belorepca), ne povzročajo hrupa. Hoja na območju gozdnega rezervata Jezero je dovoljena po označenih poteh. Vse pohodnike, fotografe in druge uporabnike prostora naprošamo, da se ne približujejo gnezdu, saj na ta način ogrožajo preživetje orlovih mladičev.

Upamo, da bo odgovorno ravnanje obrodilo sadove in se bo družina “Orlovih” kmalu uspešno povečala. O dogajanju na terenu vas bomo sproti obveščali. V kolikor bosta orla za gnezdenje letos izbrala lokacijo, opremljeno s sistemom za videonadzor, bomo z vami kmalu delili tudi utrinke z gnezda.

Foto: Gregor Bernard

Reško jezero z okolico, Kočevska Reka

Reško jezero z okolico, Kočevska Reka

Posted in LIFE Kočevsko.