Preizkus sistema za nadzor nad znanim gnezdom orla belorepca

V petek, 9. septembra 2016, smo v Kočevski Reki postavili poizkusno različico sistema za daljinski nadzor nad gnezdom orla belorepca. Nadzor nad gnezdom spada v sklop aktivnosti projektne akcije C4 (Izboljšanje stanja habitata in populacije orla belorepca).

Najbolj prepoznaven del sistema je kamera visoke ločljivosti, ki omogoča proženje snemanja z detekcijo gibanja, s programsko uro ali oddaljenim ukazom ter preklop na dnevno / nočno delovanje. Ker na lokaciji gnezda ni javnega električnega omrežja, se električno energijo proizvaja na mestu samem, s foto napetostnimi paneli, in hrani v akumulatorjih, ki napajajo ves sistem.

Sistem, ki ga je načrtovalo in vzpostavilo podjetje 3 Bit d.o.o, podpira dva toka videoposnetkov (Multistream), eden visoke ločljivosti za interno hrambo in eden nizke ločljivosti za prenos na internet. Komunikacija s sistemom poteka brezžično (5GHz) preko usmerjenih anten med lokacijo kamere in krajevno enoto ZGS v Kočevski Reki. Vse funkcije sistema se nadzirajo, vodijo in po potrebi nastavljajo daljinsko iz lokacije ZGS, tiho in za okolico nemoteče.

Vzpostavitev testne različice sistema je korak pred namestitvijo na aktualno mesto, kjer bo opravljal nadzor nad gnezdom orla belorepca. Ker mora biti sistem varen in nemoteč, hkrati pa stabilen ne glede na vremenske razmere, bomo v naslednjih tednih preizkušali njegove zmogljivosti.

Poglaviten namen sistema je sicer varovanje gnezda. Dogajanje, ki se bo ob tem spremljalo v gnezdu in njegovi okolici, bo namenjeno raziskovanju življenja te pri nas redke in zaščitene živalske vrste. Hkrati pa bo preko »Livestream« povezave omogočal, da bo lahko javnost spremljala dogajanja v gnezdu preko spletne strani ali pa, ob predhodno dogovorjenem obisku, na ekranu v  Orlovi sobi v stavbi kulturnega doma v Kočevski Reki.

Posted in Aktualno.