Minuli teden je bil za Ljudsko univerzo častitljiv. 60 obletnico delovanja smo zaključili s posebnim darilom našim prijateljem, s predavanjem znane slovenske zdravnice, Sanele Banović. Dveurno predavanje na temo »Komunikacija – ključ do uspeha« je minilo v prijetnem, komičnem in življenjskem vzdušju. Pripoved realnih življenjskih situacij, kjer smo vpleteni ljudje in naši odnosi, je zagotovo vplivala na vseh 160 obiskovalcev in k razmišljanju o pozitivnemu premiku vsakega v osebnem življenju.

Predavateljica je preprosto in komično prikazala, kako delujemo psihološko, kako deluje naše telo, naša »mašina«, o čemer premalo vemo. Prednost je potrebno dati sebi, šele nato drugim. Normalno je in v današnjem času vedno bolj pogosto, da se lahko, poleg telesa, iztroši tudi psiha in da ni sramotno ali narobe, da tudi za to poiščemo pomoč. Ljudje veliko bolj sami pri sebi opazijo, da so nezadovoljni, ampak večina jih ne ukrepa. Vemo, kako deluje avtomobil, poskrbimo zanj, zase pa ne znamo. Problem, ki ga dr. Sanela Banović vidi vsak dan, je, da ljudje ne poslušajo sebe. Da ne vedo, kaj jih dela zadovoljne. 85 % ljudi ne ve, kaj jih veseli. Delamo samo po nalogah in odgovornostih, ki jih imamo v vlogah, ki jih živimo. O sebi pa nič ne mislimo.

Se vprašamo, kako lahko to prekinemo? Začnimo drugače razmišljati in spremenimo navade. Življenje je živo, treba ga je živeti. S tem se polnimo, to nam prinese hormone, ki jih potrebujemo. Objemajmo se, povejmo si več lepih in manj toksičnih stvari. Sedem objemov na dan je ‘njena’ študija in pomeni toliko serotonina kot ena tableta. Zato pravi, da bolečino odžene objem.

Veseli smo, da smo jo lahko gostili v Kočevju….in ne preostane drugega, kot 7 objemov na dan, da bomo srečni.

Kolektiv Ljudske univerze Kočevje