Ljudska univerza Kočevje v okviru aktivnosti »Za Pokolpje – aktivno in dejavno« izvaja program priprave na NPK Izdelovalec/Izdelovalka kruha, potic, peciva in testenin na tradicionalni način.
Na sončno aprilsko popoldne, v torek 7. aprila 2015, so se kandidatke udeležile prvega predavanja. Teoretično znanje in praktične izkušnje jim bo posredovala Barbara Štimec.
Na tokratnem srečanju je kandidatkam predavala o pripravi prostora, osebni higieni, tipih moke, pripomočkih pri peki. Udeleženke so spoznale kvašeno in osnovno testo, posebne vrste kruha, zmesni kruh in pisan kruh.
Na prihodnjih srečanjih se bodo udeleženke naučile kako pripraviti peč za peko, kako izdelati drobno pekovsko pecivo, spoznale bodo posebne vrste kvašenega testa, boljše kvašeno testo in potice. Naučile se bodo pripravljati jajčne testenine, polnjene testenine, pekovsko pecivo, vlečeno testo in ob koncu predavanj spoznale še pekovske posebnosti pokrajine ter pakiranje in shranjevanje izdelkov.


 

Program delno financira Evropska unija iz socialnega sklada in Republika Slovenija.