Sodelovanje na posvetu in terenski delavnici na Pohorju

Na Pohorju sta 21. in 22. junija 2017 potekala posvet in terenska delavnica z naslovom »Problematika vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju«. Na povabilo organizatorjev, Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS), OE Slovenj Gradec, smo se odzvali tudi predstavniki projekta LIFE Kočevsko, saj vožnja z motornimi vozili v naravnem okolju predstavlja velik problem pri vzpostavljanju mirnih con ter posledično pri zagotavljanju miru (odsotnosti motenj človeka) na območjih pomembnih za ciljne vrste projekta – mirna cona orla belorepca ter območja rastišč divjega petelina.

Na posvetu so predstavniki projekta Suport – trajnostno upravljanje Pohorja predstavili pridobljena znanja in izkušnje ter rezultate raziskav. Izkušnje in znanja na posvetu smo delili z gostom, Ivar-Petter-Grotte, iz inštituta Vestlandsforsking iz Norveške. Z njim smo primerjali njihove izkušnje z dotično problematiko; nekaj besed je bilo namenjenih seveda tudi načinu gospodarjenja z gozdovi na Norveškem. V nadaljevanju smo imeli udeleženci posveta priložnost za izmenjavo izkušenj in praks pri reševanju omenjene problematike na različnih koncih Slovenije.

Drugi dan je sledila terenska delavnica. Obiskali in ogledali smo si lokacije – točke na katerih so postavljeni avtomatski merilci prehodov ter lokacije z vzpostavljeno infrastrukturo (zapornice na gozdnih cestah, prometni znaki itd.) namenjeno osveščanju, usmerjanju oz. preusmerjanju obiskovalcev iz občutljivih območij na Pohorju.

Organizatorji so se zelo potrudili in pripravili zelo zanimiv in poučen program posveta, ki bo s posredovanimi novimi znanji in izkušnjami udeležencem vsekakor v pomoč pri reševanju tovrstne problematike v gozdovih. Sodelavci ZGS projekta LIFE Kočevsko se jim zahvaljujemo za povabilo!

DSCN1653-300x225IMG_20170621_100823-300x225

 

 

 

Novico pripravili sodelavci Zavoda za gozdove Slovenije, OE Kočevje.

FOTO: arhiv ZGS OE Kočevje.

Posted in Aktualno, LIFE Kočevsko.