Preko projekta VšečKAM in GREM – Karierni center za mlade se je v petek, 10. 9. 2021, v Športni dvorani Kočevje, skoraj 300 osnovnošolcev in dijakov pobližje spoznalo s poklici, ki jim primanjkuje kadra (deficitarni poklici) in so na voljo v lokalnem okolju. Več-barvno vzdušje in raznovrstna čustva so se vila po dvorani in čudovito je bilo opazovati zanimanje na razstavnih prostorih lokalnih podjetji in javnih ustanov (kar 22 jih je bilo).

Nekateri bolj pogumni, nekateri manj, po pogovoru z mladimi nadebudneži smo spoznali, da eden od treh že ve, kaj bo v življenju počel, drugi še koleba, tretji pa se je s pomočjo Festivala poklicev lažje odločil.
Največ pozornosti je pritegnil poklic pravosodni policist, predvsem vodnik službenega psa. Poleg policije je veliko pozornosti pritegnil prikaz prve pomoči pri reševalcih, negovanje otrok pri patronažnih sestrah, fizioterapevtski pripomočki, Yaskawin robot, kemične spojine iz Melamina in vojaški tank pred dvorano. Šušljalo se je, da je večino obiskovalcev predvsem zanimala plača.
Ali je to dovolj, da smo spremenili mišljenje in spodbudili razmišljanje pri mladih, je težko reči. Zagotovo so bili njihovi odzivi spodbudni. Želijo si pristne predstavitve poklicev, jih otipati, preizkusiti. Preprosto doživeti delček svoje kariere prihodnosti, še preden se za to odločijo. Če smo vsaj delno pripomogli k temu, da ne bodo obžalovali izbire poklica in se z veseljem zaposlili v lokalnem okolju, je namen dosežen. Držimo pesti.
Organizatorji Festivala poklicev: Podjetniški inkubator Kočevje, Ljudska Univerza Kočevje, VšečKAM in GREM – Karierni center za mlade
Avtorica fotografij: Urška Pečnik