Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš

Pred kratkim mi je v roke prišel zelo dober prispevek o pomenu učenja tujih jezikov, ki je bil objavljen v časopisu Mladina (št. 35 / 31. 8. 2018). Predvsem mi je bil zanimiv, ker se navezuje na moje delovno področje kot tudi na moj poklic oz. pridobljeno izobrazbo.

V prispevku se avtorica sprašuje katere tuje jezike se splača učiti, da boste zanimivi za delodajalce in kaj pomeni to znanje za zaposlene in kaj za podjetja. V teku besedila se navezuje na raziskavo iz leta 2016, ki jo je naročila jezikovna šola Mint, v sklopu katere so analizirali zaposlitvene oglase. Raziskava je pokazala, da vsak peti delodajalec v Sloveniji zahteva znanje vsaj dveh tujih jezikov, že več kot tretjina delodajalcev pa znanje vsaj treh tujih jezikov. In kaj menite, katere jezike so najbolj iskali delodajalci? Največ jih je iskalo kandidate z znanjem nemščine, sledilo je znanje angleščine in nato italijanščine. Zahteve po znanju drugih tujih jezikov, kot so španščina, hrvaščina, srbščina, ruščina, francoščina, so bile veliko manjše (le odstotek do dva odstotka oglasov).

Od jeseni 2016 naprej se po celotni Sloveniji izvajajo brezplačna izobraževanja za zaposlene v sklopu programa Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc od 2016 do 2019, ki je namenjen prednostno starejšim od 45 let. V ta izobraževanja smo vključeni tudi na Ljudski univerzi Kočevje in smo v teku teh dveh let izvedli 20 petdeseturnih brezplačnih tečajev tujih jezikov za zaposlene. Pri nas je v prednosti povpraševanje po angleškem jeziku, nekaj je nemščine, raste pa tudi zanimanje za italijanščino in ruščino. Tako kot se pojavljajo spremembe na trgu dela, tako se spreminjajo tudi potrebe zaposlenih.

To jesen nadaljujemo z izvedbo tečajev in šopku dvajsetih tečajev dodajamo še dva tečaja tujega jezika. To jesen se zaposleni pilijo v znanju italijanskega in angleškega jezika.

Da pa ne ostanemo le pri jezikih, je omembe vreden tudi nabor izvedenih brezplačnih računalniških programov za zaposlene. V dveletnem obdobju smo izvedli 26 različnih računalniških izobraževanj, kjer so zaposleni nadgrajevali svoje znanje in poznavanje digitalne tehnologije.

Na trgu dela je danes tako, da je konkurenčnost in uspešnost podjetja bistveno večja, če vsak drugi zaposleni zna vsaj enega ali dva tuja jezika. Upam si trditi, da je poznavanje informacijsko komunikacijske tehnologije enako, če ne še bolj pomembno.

Naj zaključim današnje razmišljanje z besedami politika Willyja Brandta, nekdanjega nemškega kanclerja in prejemnika Nobelove nagrade za mir, ki je nekoč dejal: »If I am selling to you, I speak your language. If I am buying, dann müssen sie Deutsch sprechen.« Torej ‘ko prodajam, govorim angleško, ko kupujem, pa želim, da govorite moj jezik’.

Zatorej ne odlašajte in izboljšajte svojo konkurenčnost na trgu dela in se vključite v naše programe. Na voljo smo vam tudi za brezplačno svetovanje. Pokličite nas na 01 893 82 70 ali 051 414 706 in si pridobite več informacij o naši ponudbi.

Sonja Hribar, organizatorica izobraževanja odraslih

Ljudska univerza Kočevje

Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš

Fotografije so pripevali: arhiv LU Kočevje, Boat on Venice – Faruk Kaymak spletna stran Unsplash, Tower Bridge – Victor Forgacz spletna stran Unsplash, Big Ben – Luka Micheli spletna stran Unsplash.

Projekt Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc od 2016 do 2019 sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport in Evropski socialni sklad.

Posted in Aktualno, Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2018 - 2022.