Spremembe na trgu dela se odvijajo zelo hitro, včasih hitreje, kot jim lahko sledimo. Tipski curriculum vitae (CV), kjer enostavno in pregledno navedemo vse, kar znamo in kar smo počeli v življenju, in prepustimo delodajalcu, da sam izbere, kar se mu zdi pomembno, ni tisto, kar prepriča delodajalca.

Zaposlitev od nas ne pričakuje vsakodnevnih rutinskih opravil, ampak nam nudi usvajanje novih znanj in nizanje kompetenc skorajda vsak dan. Od zaposlenih se pričakuje hiter odziv, prilagodljivost, združevanje znanj iz različnih področij, sposobnosti obvladovanja stresa, delo v timu, komunikacijske in socialne veščine, kompetence, ki so skoraj povsod v ospredju. Gre za povezovanje idej, ljudi in metod opravljanja dela. Kronološki CV se v takšnih primerih izkaže kot zastarel, tudi pomanjkljiv, saj ne pokaže prave slike iskalca zaposlitve in mu lahko dela krivico.

Na kaj dati poudarek?

Prilagodljivost in pripravljenost na usvajanje novih znanj sta postali stalnica življenjepisov in spremnih pisem, vendar je pomembno, da je vaša fleksibilnost usmerjena in da življenjepis sestavljate po načelu »manj je več«. Pomeni, da poudarite izkušnje in znanja, ki so za določeno delovno mesto pomembna, ter jih utemeljite in dodatno pojasnite – kako bodo vaša edinstvena znanja obogatila bodoče delovno okolje in kaj bo vaš doprinos. Izluščite svoje prednosti, ki bodo pritegnile delodajalca, in opaženi boste v kopici prijav.

Pomembno je tudi, da vaš življenjepis ne vsebuje pravopisnih napak in nedoslednosti v besedilu. Seveda se napake dogajajo, če pa je teh veliko oz. če so hitro vidne, kaže na to, da se pisanju niste posvetili, mogoče ste bili v naglici ali pa ste besedilo sestavili iz več verzij življenjepisov ali spremnih pisem. Za dober življenjepis si je treba vzeti nekaj časa in biti samokritičen. Dobrodošlo je, da vam življenjepis pogleda še nekdo drug. Pridobili boste distanciran vpogled na vsebino in nekdo drug bo hitro opazil kakšno pravopisno napako, ki se vam je izmuznila.

To je samo nekaj napotkov, s katerimi vam v Svetovalnem središču Pokolpje pridemo naproti. Vabljeni, da nas pokličete ali nam pišete in z veseljem si vzamemo čas in vam pomagamo.

 

Na tem mestu vabljeni še na naš webinar – Kako oblikovati dober prvi vtis pred bodočim delodajalcem, ki bo v četrtek, 14. 5. 2020, ob 16. uri. Več informacij in prijave TUKAJ.

 

V času ukrepov smo vam za nasvete, pomoč in koristne informacije na voljo po telefonu 051 414 706 ali elektronski pošti:

Maja Rupnik, maja.rupnik@lu-kocevje.si

Melita Oražem, melita.orazem@lu-kocevje.si

Sonja Hribar, sonja.hribar@lu-kocevje.si

 

Projekt sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski socialni sklad.

Več o EU skladih: https://www.eu-skladi.si/

Več o projektu na nacionalni ravni: https://zaznanje.si