Karierna jesen 2022

Športna dvorana Kočevje je bila v četrtek, 8.9. 2022 rezervirana za mlade, ki počasi stopajo na svojo karierno pot.
Podjetniški inkubator Kočevje in Ljudska univerza Kočevje sta organizirala Festival poklicev 2022 , ki je namenjen učencem 9. razreda in dijakom srednjih šol. Spoznavanje poklicev je lahko zabavno!
29 podjetij in ustanov je z zgodbo predstavilo svoje poklicne profile, znanja, izobraževalno pot in možnost zaposlovanja.
Spoznali so poklice, ki so zaposljivi v lokalnem okolju in širše, se soočili z deficitarnimi poklici, kot je reševalec, kamnosek, elektrikar, mehatronik… No, tudi za družboslovce in naravoslovce se je našlo kaj atraktivnega. Npr. vas zanima, kaj počne inženir živilstva in prehrane? Ali pa pravosodni policist in vojaški policist na motorju? Spoznali so spretnosti poklicnega gasilca in se soočili z zahtevnostjo izobraževalnega programa magister farmacije.
 
Festivala so se udeležili učenci osnovnih šol od Fare do Loškega Potoka in dijaki srednje šole Kočevje, kar blizu 370 jih je bilo.
S Festivalom poklicev želimo mladim približati poklice, s katerimi si lahko v lokalnem okolju ustvarijo stabilno kariero. Festival poklicev pa ni edini, ki k temu pripomore. V sklopu Karierne jeseni se bodo konec septembra odvijali Dnevi odprtih vrat podjetij. Z ogledi delovnih mest se želimo približati razbijanju številnih stereotipov o »manj« oz. »bolj« priljubljenih poklicih ter omogočiti spoznavanje obetavnih poklicev, ki jih trg dela potrebuje. Karierni center za mlade Kočevje spodbuja in omogoča raziskovanje tisočerih poklicnih priložnosti in možnosti. Samo odločiti se je potrebno, katero pot izbrati, da ob njej uživaš in rasteš. 
Pestra je tale poklicna mineštra!
 
 
Fotografije: Klemen Petrič in arhiv LUK
Posted in Aktualno, Karierni center za mlade - VšečKAM in GREM (Enota Kočevje).