Sodobni trendi na področju zaposlovanja temeljijo na vedenjske lastnosti in izkušnjah posameznika na določenem področju. Zato glejmo širše in se odločimo za poklic, ki glede na sodobne smernice ponuja večje perspektive in varnejšo prihodnost. V Kariernem centru za mlade – VšečKAM in GREM pomagamo mladim postavljati karierne in izobraževalne cilje. Z nadebudnim Poklickom pa je vse lažje! Poklicko je usmerjen v raziskovanje prihodnosti mladih. Nemogoče je z gotovostjo trditi, kateri poklici bodo v prihodnosti najbolj perspektivni, saj je zaposlovanje podvrženo gospodarskim in družbenim dejavnikom. Poklicko z vami deli zgodbe kočevskih osnovnošolcev o poklicih prihodnosti, ki še niso uveljavljavljeni. Najprej Robofarmacevt… je farmacevt, ki bi imel pomočnike robote in bi delo opravljali namesto njega. Sporočil jim bi, katere snovi naj zmešajo in to bi naredili zelo natančno. Poklic bo aktualen leta 2035, ker se bo do takrat še razvijal in izpopolnjeval. Imel bi sodelavca, ki bi programiral robote. Na halji bi imel gumb za nujne primere, in ga vključil, če pride do požara. S pritiskom na gumb bi se premestil v varno sobo ter vključil gasilne aparate. Poklic, ki bi spremenil svet:  Ustvarjalec otrok. Otroke bi ustvarjal v laboratoriju in jih tržil preko mobilne aplikacije. Možno bi bilo izbirati spol, videz in tudi karakter otroka. Za poklic bi potreboval splošna znanja s področij medicine, mikrobiologije, psihologije, genetike, programiranja, prodaje in reklame.

Kakšne kompetence pa bi imel Poklicni turistični ribič? Posebnost bi bile lastnoročno narejene ribiške palice iz leske kočevskih gozdov. Povezal bi se s svetovno znanimi ribiči, z namenom priprave dokumentarne oddaje o ribolovu na Kočevskem. Posebnost bi bili ribiški tabori za otroke in odrasle.

Da, to so poklici skozi oči mladih, danes. Medtem ko so bili čari otroštva nekdanjih generacij povezani z igro z vrstniki, igranjem v parku, s tekanjem po gozdovih, z igrami z žogo in s podobnim, se bodo sodobni otroci svojega otroštva najbolj spominjali po novodobni tehnologiji. Žal vse manj po naravi, spoznavanju sveta, vzročno-posledične povezave v njem ter vzpostavitvi socialnih stikov. S tem pa sebe oropali za marsikatero izkušnjo. Kakor tudi zmagovalni adut: Poklicni lenuh. Zbujal bi se ob 12. uri. Pojedel bi zajtrk in šel nazaj lenarit. Ta poklic je zelo všečen, saj ničesar ne počneš. Za ta poklic nebi rabil veliko šol. Lenaril bi cel dan. Ne vemo, če bi imel sodelavce. Imel bi več znanj ko so spanje, hranjenje.  Delovni pripomočki bi bili televizija, kuhinja in fotelj. Za denar pa se ne ve. Morda bi s poklicem zaslovel? Kdo ve bolj, kot naši mladi.

Sledite nam na našem Facebook profilu VšečKAM in GREM.

Zapisala Maja Rupnik