Vse večje družbene in tehnološke spremembe v svetu zahtevajo časovno in vsebinsko spremenjene navade ljudi.  Skrivnost uspeha določenih ljudi je v nadzorovanju svojega časa.  Ne prepustijo, da čas nadzoruje njih.  Za dosego cilja pa je pomemben odločen korak v prihodnost svoje kariere. S postavljanjem prioritet v vašem urniku lahko osredotočite vaš čas in energijo tja, kjer sta najbolj potrebna.

Zapisali smo nekaj namigov, kako svoj čas razporediti tako, da ga boste čimbolj učinkovito izkoristili:

  1. Postavite si cilje, ki so vredni truda in si jih močno želite doseči. Največji razlog za odlašanje je, da ni ničesar, kar si tako močno želite, da bi vas to vleklo naprej. Vaš cilj naj bo na primer, da boste v določenem obdobju napredovali na delovnem mestu postopno.
  2. Nenehno si vizualno predstavljajte naloge, kot da so že končane. Predstavljajte si, kako zadovoljni boste, ko boste prvič nagrajeni za uspešno opravljeno delo, aktivnosti. Bolj kot boste z opravljeno nalogo zadovoljni, bolj boste skoncentrirani in več energije boste imeli, da naredite potrebno.
  3. Postavite si časovni rok za vse pomembne naloge. Povejte sodelavcu, da boste samoiniciativno opravili aktivnost do roka. Ugotovili boste, da ste s tem, ko poveste drugim, bolj motivirani in želja je močnejše od tega, kar obljubite le sebi.
  4. Ne dovolite si opravičevanja ali iskanja izgovorov za zavlačevanje kot »samo še danes grem na zabavo, jutri pa res pričnem z delom«. Ljudje, ki zavlačujejo, imajo po njihovem mnenju vedno pripravljen dober razlog. Raje recite, da boste to naredili in nato podrite svoje razumske poti, ki lahko vodijo nazaj. Nikar ne razmišljajte, da se snovi ne bi lotili oz. ne iščite razlogov, ki bi vas opravičili za neuspešen izpit.
  5. Ustvarite si nagradni sistem, tako za vsak posamezen del naloge, kot tudi za uspešno opravljeno aktivnost. Npr. nastavljeni smo, da se po delovnem tednu veselimo vikenda – prijetnega stanja proti kateremu imamo usmerjen ves svoj trud ostalih pet dni. To je pozitivna posledica uspešnega tedna. Ustvarjanje nagradnega sistema ne zahteva veliko domišljije. Privoščite si enourni klepet s prijateljem ob kavi ali dobro kosilo ali kratek sprehod kot nagrado za vsak dokončan del celotne snovi. Vaša pozornost se tako preusmeri iz težavnosti snovi na uživanje nagrade za predelano snov ali opravljeno nalogo.
  6. Z zavlačevanjem boste lažje opravili, če boste sprejeli 100 % odgovornost za dokončanje naloge v roku. Glejte le nase. Zanašajte se le na svoje sposobnosti.
  7. Izogibajte se socializiranju med časom, ki ste ga namenili delu in aktivnostim. Nepotrebno socializiranje je druženje, ki nas odvrača od tega, da bi se učili ali naredili določeno nalogo.
  8. Gašenje požarov oz. ukvarjanje z nepričakovanimi krizami je posledica zavlačevanja. Gašenje požara = panično delo zadnji dan in zadnjo noč. Za uspešno spopadanje s takimi krizami kot prvo uporabite načelo predvidevanja krize, ki zajema pogled po poti v prihodnost. Preden začnete delati, si razdelite koncept dela na dele in čas. Tako se boste izognili živčnosti in zanašanju zgolj na srečo.
  9. Živa žaba: Dober način za premagovanje zavlačevanja je, da dan začnete z najbolj neprijetno nalogo. Pred kratkim je neka študija primerjala dve skupini ljudi. Prva je z vadbenim programom pričela zjutraj, druga pa zvečer. Raziskovalci so odkrili, da je za jutranjo vadbo veliko bolj verjetno, da jo bodo ljudje še vedno izvajali šest mesecev pozneje in se navadili na izvajanje zjutraj, kot pa zvečer, ko z njo odlašamo do konca dneva in veliko lažje najdemo izgovore. Nekdo je nekoč rekel, da bi zjutraj takoj po vstajanju najprej morali pojesti živo žabo. Tako lahko začneš dan in se zavedaš, da je to najhujša stvar, ki se ti danes lahko zgodi. Boljši občutek. / vir: portal Mesto mladih

Torej, znate upravljati svoj čas?

Pomoč pri prvem koraku v osebni ali poklicnem načrtovanju časa in kariere smo svetovalke v Svetovalnem središču Pokolpje na Ljudski univerzi Kočevje. Brezplačno pomagamo pri načrtovanju časa in kariere, kot uvod v vašo dobro prihodnost.  Ne pozabite: z vsako izkušnjo smo bogatejši!

Maja Rupnik , maja.rupnik@lu-kocevje.si

Melita Oražem, melita.orazem@lu-kocevje.si