Znova smo bili primorani tradicionalne oblike poučevanja zamenjati za delo na daljavo. Slednje je čez noč postalo masoven pojav. Organizacije, šole in podjetja so se morali zelo hitro prilagoditi. Spomladi smo se še učili, jeseni je ta preskok na drugačno delo potekal bistveno hitreje. Skupaj z udeleženci smo premagali strah pred novim načinom dela, ki je postal naša stalnica. Usposabljanje na domu prinaša številne izzive, ponuja pa tudi nekaj prednosti.

Preden smo pričeli z usposabljanji, so se udeleženci morali soočiti s tehnološkimi izzivi in poskrbeti za ustrezno opremo za delo na daljavo. Opažamo, da so potrebna dodatna izobraževanja za razvijanje veščin za uporabo tehnologij. Drugi izziv se kaže v usklajevanju zasebnih obveznosti z udeležbo na usposabljanju. Doma niso sami, na daljavo delajo njihovi partnerji, družinski člani, ali se na daljavo šolajo njihovi otroci. Težava je v zagotavljanju dela v mirnem prostoru, brez motenj. Nadaljnji izziv se kaže v pripadnosti skupini in povezanosti. Obiskovanje tečaja, usposabljanja, izobraževanja ni samo iskanje novega znanja. Dodana vrednost so nova poznanstva, izmenjava izkušenj, mnenj. Vsaka skupina zaživi kot celota in udeleženci se skozi srečanja povežejo, delijo osebne izkušnje, med odmorom se tkejo nova poznanstva. Sedaj ta del v celoti odpade.

Katere so prednosti? Nekaterim takšno delo bolj ustreza, saj po prihodu z dela domov ni treba znova na pot. Udobno se namestiš v svojem najljubšem kotičku, se priklopiš in si v svetu znanja. Druga prednost je posnetek usposabljanja, ki ga običajno vsak prijavljeni udeleženec lahko dobi v ponovni pregled in si tako pregleda zapiske, mogoče sliši prej preslišano. Posnetek nam omogoča, da nam bo posredovano znanje, kljub zadržanosti iz različnih razlogov, vseeno na voljo. Z delom na daljavo prihranimo čas. Na tečaj se odpravimo le nekaj minut prej.

Sama upam, da online učenje ne bo v celoti nadomestilo srečanj v živo. Se pa veselim temu, da bo dopolnilo sedanji način izobraževanja. Osebni stik je nekaj, kar ne more nadomestiti noben računalnik, nam je pa slednji omogočil, da smo lahko povezani kljub prepovedi zbiranja in nam pomaga, da stvari tečejo naprej. Sicer v drugačni obliki, a za mnoge je to bistvena prednost. Kajti obstati na mestu, se lahko hitro spremeni v ostati pozabljen.

V sklopu operacije Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2018-2022 izvajamo na daljavo tečaj italijanščine in program Beremo in pišemo skupaj. Udeleženci so nov način dela sprejeli, a vseeno upajo, da se bomo čim prej znova vrnili v učilnice.

Zapisala: Sonja Hribar

 

Projekt sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski socialni sklad.

Več o EU skladih: https://www.eu-skladi.si/