Gibalna urica z učenci in starši

Na hladno torkovo popoldne smo v sklopu projekta Zdravko, 15. marca 2016, izpeljali gibalno urico, ki je bila namenja učencem in njihovim staršem. V sklopu projekta na petih partnerskih osnovnih šolah v tekočem šolskem letu uvajamo 5-minutni gibalni odmor, s katerim učence ozaveščamo o koristnih učinkih rednega in zadostnega gibanja, ki je izrednega pomena, saj vpliva na celostni razvoj otroka.

Delavnica, ki smo jo izvedli na OŠ Dr. Ivan Prijatelj Sodražica, je bila v prvi vrsti namenjena staršem učencev prve triade, na naše veselje pa so se nam pridružili tudi starejši učenci. Starši so skupaj s svojimi otroki spoznali ključne stvari za zdrav razvoj otrok, za pomoč pri izboljšanju motorike, pozornosti in koncentracije, vedenjskih in učnih težav ter splošnega počutja svojih otrok. Na brezplačni delavnici so imeli priložnost narediti nekaj dobrega za svoje otroke in zase.

Naša zunanja sodelavka Katarina Arko je druženje pričela s kratkim teoretičnim uvodom o pomenu gibanje, o pomenu pravilnega prehranjevanja ter o pomenu pravilne hidracije telesa. Ne samo kaj jemo in pijemo, temveč tudi kdaj, koliko in kolikokrat na dan to počnemo. Poudarila je pomen pitja vode in izogibanje pijačam z dodanim sladkorjem. Nato je staršem razložila pomembnost umirjanja otrok, preden se odpravijo k počitku, saj bo tako otroško telo najbolje proizvajalo rasni hormon melatonin, ki je zelo pomemben za pravilen razvoj naših otrok. Ne samo kako spijo, ampak tudi kdaj gredo v posteljo je izrednega pomena, saj se hormon melatonin ustvarja med osmo uro zvečer in drugo uro zjutraj. Preden smo pričeli s praktičnim prikazom vaj, je gospa Arko dodala, da otroci morajo imeti naloge in obveznosti, kar je del vsakdana ter da jih mi starši moramo spodbujati, da čutijo sami sebe.

Gibalni del ure smo pričeli s splošnimi vajami, ki omogočajo, da energija teče po telesu, ki nam omogočajo to energijo preusmeriti, spodbuditi in nato sprostiti. Med izvajanjem teh vaj si učenci pojejo pesem, ki v gibanje aktivno vključuje njihove možgane: »Vsaka mala celica v mojem telesu, je zadovoljna in vse bolj zdrava.« Nadaljevali smo z vajami razgibavanja telesa in zaključili z vajami za sprostitev ter vajami, ki prebudijo naša čutila, predvsem oči in ušesa.

Namen srečanje je bil, da starše vključimo v celoten potek aktivnosti uvajanja gibalnega odmora. Poleg učiteljev so prav starši tisti, katerih vodenje in usmerjanje je izrednega pomena za motivacijo naših učencev. Staršem smo pokazali, kaj so se učenci v sklopu uvajanja gibalnega odmora naučili in s praktičnim prikazom to znanje vsaj deloma oz. v povojih prenesli naprej. Kako pa se bo vse skupaj nadaljevalo v prihodnje, pa je odvisno od tega, kako bomo starši in učitelji naše otroke usmerjali in spodbujali.

Posted in Aktualno, Zdravko.