Dopust za nekoga pomeni teden ležanja na plaži, večdnevna hoja po gorah, kampiranje v objemu zelenega gozda ali zgolj počitek v udobju domačega ležalnika. Za večino ljudi dopust pomeni prenehanje dela, čas, ko delovna situacija izgubi nekaj pomena in se oseba posveti osebnim interesom, kot je na primer družina in preživljanje prostega časa. Potrebujemo ga, kakršnegakoli že. Ključno je za naše dobro počutje in hkrati izvrstno vpliva na naše delo. Dopust spodbuja kreativnost. Kreativnost je pri delu zadnje čase neizbežna. Kreativnost ni avtomatičen proces, moramo jo ohranjati in stimulirati. Vsekakor pa je dopust eden od ključnih trenutkov, kjer kreativnost dobiva nov zagon in navdih. Dopust preprečuje izgorelost.

Dopust krepi socialne vezi. Najljubši spomini so pri večini z dopusta, ko si vzamemo čas zase in druge. Počnemo stvari, ki jih navadno redko, postanemo majhni otroci. Napetost se zmanjša in kreativnost pride do izraza. Dopust potrebujemo za trenutke spoznanj in predvsem zase.

Če potrebujete trenutek zase ali če bi radi na morje, v hribe, gozd…, najraje odšli sami, to storite! Poslušajte sebe in svoje misli. Poglobite se v sebe.

Torej, kjerkoli boste preživeli svoj letošnji dopust, ga izkoristite kakovostno in kakor vi želite. Tudi to je del načrtovanja vaše kariere.

Zapisala: Maja Rupnik, svetovalka Svetovalnega središča Pokolpje