Čiščenje Smetljive jame

V soboto, 8. aprila in v nedeljo, 9. aprila so jamarji iz društva za raziskovanje jam izvedli čiščenje Smetljive jame. Smetljiva jama leži tik ob gozdni cesti na Stojno in nekaterim se zdi, da je to priročen prostor za smetišče. V okviru projekta LIFE Kočevsko smo se odločili, da to jamo očistimo, saj se iz nje izpirajo v talno vodo nevarne snovi.

V soboto se je čiščenja udeležilo 12 članov, v nedeljo pa 16 članov društva. Ob prihodu so jamarji nepričakovano naleteli na mrhovino in klavniške odpadke, skrbno zapakirane v plastične vreče. Plastika seveda ni preprečila smradu, ki je vel iz razpadajoče mrhovine.

V kratkem posvetu smo resno razmišljali, da to jamo pustimo in raje očistimo kakšno drugo. Razlog je v tem, da je razpadajoča mrhovina nevarna za zdravje jamarjev, saj se lahko pri ravnanju z le to okužijo s kakšno nevarno boleznijo.

Vseeno so se odločili, da bodo jamo očistili. Potrebovali so seveda posebno opremo – predpasnike, debele rokavice, gas maske zaradi smradu in patogenih klic. Iz jame so odstranili cca 100 kg klavniških odpadkov, ki so smrdeli kot kuga. Tovornjak iz Komunale Kočevje je kontejner takoj odpeljal in takrat so lahko ljudje spet normalno zadihali in akcija se ja končno lahko začela.

V soboto so fantje in punca zadevo čistili ročno – s krampi, lopatami in kavlji. Material so zbirali v plastične sode, ki so jih potem s pomočjo škripca dvignili do kontejnerja. Zvečer smo ugotovili, da tako ne bodo mogli končati. Tako jim je v nedeljo zjutraj priskočil na pomoč gospod Barič s svojim kombiniranim nakladalcem (bager po domače).

V dvodnevni čistilni akciji so napolnili 5 zabojnikov plus enega z mrhovino. Jama je sedaj čista in jo bomo zaprli, da vso delo in trud ne bosta zaman. Hkrati pa bomo ob cesto postavili še ograjo, da ne bo kašno vozilo padlo vanjo.

Več pa v naslednji foto zgodbi:

 

Posted in Aktualno, LIFE Kočevsko.